Egyszerű fogások húsvétra

Ezen a héten a Kifőzkedd rovatában húsvéti menüajánlót hoztunk. Ha te sem mozogsz otthonosan a konyhában, akkor is garantáljuk, hogy ezzel a három fogással mindenkit leveszel a lábáról.

Egyszerű, de nagyszerű receptek, mellyel elkerülhető az ünnepi stressz. Három olyan ételt hozunk el nektek, amikkel nem lehet melléfogni és mindegyik garantáltan nagy siker lesz! Sütés-főzésre fel!

1.Az első recept, mint előétel: kaszinótojás

Már unod, hogy folyamatosan csak a csokoládéról szól az ünnep, illetve a locsolókat is extrább finomsággal lepnéd meg? Készítsd el ezt a receptet! A klasszikus, a jól bevált, de mégsem unalmas. Ha már húsvét és tojások hada, mi sem lehetne jobb választás, mint a kaszinótojás.

Hozzávalók:

A tojáshoz

  •  4 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 0.5 kk fehér bors
  • 0.5 kk só
  • 1 kk mustár
  • 1 ek majonéz

A bevonathoz

  • 2 ek majonéz
  • 1 ek tejföl
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál mustár (ízlés szerint)
  •  0.3 kk citromlé
  • 3 csipet cukor

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük a forrástól számított 10 perc alatt. A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk, és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük. Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket (só, mustár, bors) és jól összedolgozzuk. A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé. A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást és a tojásokra öntjük. Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk. Franciasaláta ágyon tálaljuk.

 

2. A második recept, mint legjobb vendégváró falat: Sonkával töltött pogácsa

Nincsen húsvét sonka nélkül! A pogácsa pedig az, amit ilyenkor kötelező megsütni! Néha előfordul, hogy túlvásároltuk magunkat sonkából, vagy már ráuntunk és azon gondolkodunk, hogyan használjuk fel az esetleges maradékot. Íme, a tökéletes  megoldás!

Hozzávalók:

Az élesztő felfuttatásához

  • 1 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 1 kocka friss élesztő (kb 4 dkg)

A tésztához:

  • 70 dkg liszt (+nyújtáshoz)
  • 2 tk só
  • 20 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg főtt sonka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)

Elkészítés:

A sonkával töltött pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztőt és összegyúrjuk a sóval, a tojással, és a tejföl 3/4-ével. A tésztát lefedjük és egy órán át pihentetjük. A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és a felét megkenjük 2-3 evőkanálnyi tejföllel. Megszórjuk apróra vágott sonkával, reszelt sajttal és ráhajtjuk a tészta másik felét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.


3. A harmadik recept, mint tökéletes desszert: Málnás-áfonyás tiramisu torta


Egy mascarpone alapú édességgel sosem lehet mellé lőni, ráadásul még sütni sem kell! Édesszájúaknak kötelező, de mindenki más is oda lesz érte! Egészségetekre!

Hozzávalók:

  • 2x250 g laktózmentes mascarpone
  • 20-24 db babapiskóta
  • 150 ml tejszín
  • 125 g málna
  • 125 g kék áfonya
  • 12 g vaníliás cukor
  • 30 g cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 50 g étcsokoládé

Elkészítés:


A tojássárgáját verjük fel a cukorral és a vaníliás cukorral. A habtejszínt verjük fel, majd óvatosan keverjük össze a mascarponéval. Ezután keverjük hozzá a cukorral felvert tojássárgáját is. Egy süteményes tálra rakjunk ki 10-12 db babapiskótát, jó szorosan egymás mellé. Kenjük meg a krém felével, majd szórjuk meg a megmosott áfonya és málna felével. Erre helyezzünk újabb réteg babapiskótát, majd kenjük rá a krém másik felét is. Ezt szórjuk meg a maradék gyümölccsel, majd reszeljünk a tetejére étcsokoládét. Pár óra múlva már fogyaszthatjuk, de legjobb, ha akár 24 órát is állni hagyjuk a hűtőben.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reméljük tetszett nektek recept összeállításunk, jó étvágyat kívánunk!
Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket és pihenéssel teli tavaszi szünetet kíván az Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzata! 

Írta: Sári Viktória


< Vissza