Könyvajánló: Tara Westover – A tanult lány

Most, hogy nem csak a tavaszi esők, de a vizsgaidőszak szürke fellegei is beborítják az eget, jól jöhet egy olyan olvasmány, ami kikapcsolódást nyújt, mégis motivál a tanulás folytatására minket. Tara Westover bestsellere talán az egyik legalkalmasabb regény ezekre az időkre.

Az önéletrajzi írás, magáról az írónőről szól, aki Idaho hegyei között élte gyermekkorát, szinte teljesen elzárva a külvilágtól. A sokgyerekes mormon vallású család utolsó gyermeke Tara, akiben hihetetlen erő és tudásvágy lapul meg. Életének első évtizedeit azonban a szülei árnyékában kényszerül tölteni a Bak oromnál, élelmiszereket felhalmozva. A családfő, Tara édesapja – akinek a szava szent és sérthetetlen - meggyőződése, hogy hamarosan eljön a világvége, így raktározniuk kell, és sem az egészségügy, sem az oktatás nem elég megbízható, tehát a legjobb az a gyerekeknek, ha otthon taníttatják őket, és teljesen kimaradnak az intézményesítésből.Így történik, hogy Tara 17 éves koráig nem jár iskolába, nincs születési anyakönyve, és a családi vállalkozásként üzemeltetett autóbontóban történő egyre veszélyesebb baleseteknél sem mennek kórházba, hiszen az apa sarlatánnak tart minden orvost. Tara édesanyja, a helyi gyógyfűveket megismerve bába és füvesasszony lesz, így a majdnem levágott kartól, az égési sérülésig, és az autóbalesetekben szerzett sebeken át, mindent otthon kezelnek.

A felelőtlen balesetek sokasodása, és a szülei különc viselkedésének hatására a felnőtté válás folyamata eléri Tara-t is, és rádöbben, hogy előbb utóbb belőle is bába lesz, vagy hithű mormon feleség az örök elnyomásban, erőszakban és elszigeteltségben, ha nem lép ki a családja folytogató légköréből. Bátyja bíztatására felvételizik a közeli egyetemre, úgy, hogy még soha életében nem járt iskolába. Kitartása és hatalmas tudásszomja azonban nem csak az állami egyetemig, hanem egészen Cambridge-ig is elviszi, ahol Tara teljesen kiszakadhat családja nyomása alól.

De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne mindez? Az óceánon túlról nem érezzük a szüleink ránk gyakorolt hatását és elvárásait? Tudunk úgy élni, hogy hátat fordítunk a szüleink által felépített világnak, még ha az hibás is? El tudjuk teljesen vágni a „köldökzsinórt", ha a nyakunkra tekeredett és folytogat minket?
Ezeket a kérdéseket fejtegeti ez a páratlan emlékirat a tudásvágy erejéről és a felnőtté válásról.Tara Westover igaz története az egész világot bejárta már, és olyan hírességek készítettek vele interjúkat mint Bill Gates, de volt a legnézettebb női hostok vendége is, például beszélgetett vele már Oprah Winfrey is!

Ismerd meg most Te is a történetét ennek a nem mindennapi nőnek, és olvasd el a sikerlistán táncoló New York Times bestsellerét.

Írta: Kis Dalma Róza


< Vissza