Top 10 film, amit életedben egyszer látnod kell

Fogadjátok szeretettel, az első Egyetemi Moziklub Online filmajánlónkat.

Vannak azok a filmek, amik mindenki laptopján vagy DVD-s polcán ott lapulnak. Tudjátok... csak azért, hogy meglegyenek. Mert ezek a filmek kellenek a komfortunkhoz, a teljesség érzésünkhöz. Az igazi klasszikusok, a Hollywood-i örökzöldek, amikre az egész család összegyűlik a nappaliba. Ezek közül hoztuk most el nektek a mi kedvenceinket, egy tízes listába szedve, melyek közül a dobogós helyezett filmekről egy ajánlót is készítettünk.

1. Holt költők társasága
amerikai filmdráma, 124 perc, 1989
IMDb értékelés: 9,4

Első top 10-es listánk élére azt a filmet választottuk nektek, mely a legtöbbünk kedvencei közül elmaradhatatlan. A Holt költők társasága, annak ellenére, hogy több mint harminc éve készült, még mindig az egyik legnagyobb klasszikus. Ugyanolyan aktuális, mintha ma menne a mozikban, és ugyanúgy szól a mai fiatalokról, mint az ötvenes évek gimnazistáiról.
A történet főhőse, az ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember, Keating tanár úr (Robin Williams), aki 1959-ben kezdi tanári működését a Welton Akadémia ódon falai között. Mr. Keating azonban más, mint a többi tanár az iskolában. Lapról lapra tépeti szét diákjaival az irodalom tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. Arra tanítja a fiúkat, hogy életüket vegyék a saját kezükbe, és éljenek meg minden pillanatot, hiszen „Carpe diem!", ragadd meg a napot. Igazi szívember, aki hiszi, hogy az irodalom maga az élet, és verseket nem azért olvasunk, hogy elemezzük őket, hanem azért, hogy ők elemezzenek minket. A hagyománytisztelő iskolában erre tanyát ver a lázadás szelleme, hiszen az elit iskola fiú tanulói éjszakánként kiszöknek a kollégiumból, hogy megalapítsák tanáruk egykori klubját, a Holt költők társaságát. Egy csoport, ahol mindenki önmaga lehet, és falhatják az életet, és a művészetet. Első szerelemről, az élet értelméről, önmagunk kereséséről és felvállalásáról szól ez a film, valamint arról, hogy milyen nagy hatással tud bírni egy pozitív tanári kép a diákéveinkben. Mindenkinek kötelező, aki... nem, ez mindenkinek kötelező.

Nézd meg a film előzetesét ITT!

 
2. Esőember
amerikai filmdráma, 128 perc, 1988

Listánk ezüstérmese nem más, mint a Tom Cruise és Dustin Hoffman által alakított testvérpár szívet melengető története, az Esőember. A film négy Oscar-díjat nyert: legjobb férfi színész, legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, valamint legjobb film kategóriákban. Egy film egymás elfogadásáról, a család egységéről, és mindarról, ami pénzben nem mérhető. Az otthon töltött idő sok hasonló dologra nyitja fel a szemünket a valódi értékekkel kapcsolatban, így ez a film remek lehetőség arra, hogy együtt mozizzon a család. Ha már százszor láttátok, akkor azért, ha még egyszersem, akkor pedig azért.


3. Az édes élet
olasz-francia filmdráma, 174 perc, 1960

A dobogón harmadikként a világhírű olasz rendező, Frederico Fellini mesterműve, a La dolce vita (Az édes élet) áll. A film nem csak Fellini életművében, de a modern filmművészetben is mérföldkő, így nem meglepő, hogy elhozhatta az 1960-as cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany pálmát. A történet Marcelloról szól, az egykor írói álmokat dédelgető újságíróról, aki az olasz felső tízezer fényűző életét éli Rómában, annak teljes hazugságával, ürességével és romlottságával. A filmet ha másért nem is, de a feketefehér képivilágért, a mai társadalomra éppúgy igaz történetért és Anita Ekberg ikonikus alakításáért érdemes mindenkinek legalább egyszer megnéznie.

A dobogósaink kifejtése után nézzetek rá a listánk többi filmjére is:

4. Forrest Gump
amerikai filmszatíra, 141 perc, 1994 (6 Oscar-díj, 3 Golden Globe-díj)

Nézd meg a Forrest Gump előzetesét ITT!

5. Életrevalók
francia vígjáték, 107 perc, 2011

Nézd meg az Életrevalók előzetesét ITT!

6. Eredet
amerikai-angol akcióthriller, 142 perc, 2010

Nézd meg az Eredet előzetesét ITT!

7. Csillagok között
amerikai-angol sci-fi kalandfilm, 169 perc, 2014

Nézd meg a Csillagok között előzetesét ITT!

8. Legenda vagyok
amerikai thriller, 100 perc, 2007

Nézd meg a Legenda vagyok előzetesét ITT!

9. Csillag születik
amerikai zenés film, filmdráma, 135 perc, 2018 (legjobb betétdal Oscar-díj)

Nézd meg a Csillag születik előzetesét ITT!

10. Élősködők
dél-koreai dráma, 132 perc, 2019
4 Oscar-díj

Nézd meg az Élősködők előzetesét ITT!


< Vissza