4+1 podcast, amit érdemes hallgatnod! - Podcast ajánló

Tudtad, hogy már Eszterházy Podcast alatt minket is megtalálsz? Ez a cikk most neked szól, ha akkora rajongó vagy, mint mi, de akkor is, ha még ismeretlen kifejezést rejt neked a cím. Ismerd meg a podctast műfaját Puskás Lili írásából és csekkold le, a kedvenceid között vannak-e a bemutatásra választott csatornák?

Az elmúlt években figyelemmel kísérhettük a Youtube platformjának térhódítását. Ma már szinte mindenről találhatunk tartalmat ezen az oldalon; vannak könyvajánlók, különböző kihívásokat feldolgozó videók, outfit inspirációkról szólóak, önfejlesztő tréningek és nem utolsó sorban unaloműző, vicces videók is.
Ezen ismert videómegosztó oldal mellett azonban utat törtek a podcast-ok is.
De hogy mi is ez igazából...

A podcast-okat leginkább egy-egy rádiós műsorhoz lehetne hasonlítani, a különbség azonban a kettő között az, hogy ennek az adásait, vagy más néven „epizódjait" akkor hallgathatod meg, amikor kedved tartja, és bármikor félbe is hagyhatod. Ezeket a részeket az interneten keresztül érheted el, teljesen ingyen, de ha még sem szeretnéd, hogy fogyassza a mobilnetedet, akkor nyugodtan le is töltheted, vagy beállíthatod, hogy a telefonod automatikusan megtegye ezt helyetted, így offline módban is tudod élvezni az új tartalmakat.
Ahhoz pedig, hogy ne maradj le az új adásokról, csak annyit kell tenned, hogy feliratkozol az adott csatornára. Ez sem bonyolultabb, mint egy Youtube-os feliratkozás, hiszen csak pár kattintás az egész, ehhez azonban először szükséged van egy podcast-alkalmazásra (Apple Podcast, Google Podcast, Spotify).
Én csak az utóbbi másfél évben bukkantam rá a tartalomgyártás ezen formájára, de azóta jobbnál jobb csatornákra leltem, így ezek közül szeretnék bemutatni párat!

Párnacsata Podcast

 

Ahogyan az az anchor.fm oldalán is olvasható, a podcast a girls support girls and boys üzenet jegyében született meg. Három fiatal nő, Julcsi, Viki és Barbi azok, akik hétről hétre új témákkal rukkolnak elő, olyanokkal, amikről úgy gondolják érdemes beszélnünk a mai rohanó világban. Ha szeretnél többet tudni az endometriózisról, a házasságról vagy akár csak a párkapcsolatokról, barátságokról akkor mindenképp tudom ajánlani őket, mert nem csak a saját élményeiket mesélik el, hanem próbálnak egy-egy témát minél több nézőpontból megközelíteni, ehhez pedig vendégek segítségét is kérik egy-egy epizód alkalmával.
A podcast elérhető a Spotify-on, Apple Podcast-on, az Anchor oldalán, és még sok más platformon.

WMN Beszélnünk kell!


A WMN.hu online magazin már évek óta jobbnál jobb cikkekkel, történetekkel tarkítja mindennapjainkat, azonban most nem ezeket szeretném elsősorban ajánlani, hanem a podcastot, amit idén szeptemberben indított el D. Tóth Kriszta, újságíró, és Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sors írója, és klinikai szakpszichológus.
A podcast minden héten új témákkal jelentkezik, amiket igyekeznek a legtöbb módon körül járni, és minden oldalról megvizsgálni.
Beszélgetéseik tárgya volt már a monogámia, szerelem, de foglalkoztak a Covid-agresszióval is, amely szintén jelen van a mindennapjainkban, ezeket pedig különösen érdekes hallgatni, egy szakpszichológus szemszögéből.
Ez a csatorna is elérhető Spotify-on, a WMN.hu oldalon, és más platformokon is.

Lapozz a 99-re!


Egy személyes kedvencem következik, amely nem más Szabados Ágnes híradós, olvasás népszerűsítő podcast műsora, amely 2019-ben indult útjára.
A cím ne tévesszen meg senkit, egy könyves podcast-ról van szó, amely Szabados Ági olvasói szabályán alapul: minden könyvnek száz oldalt ad, s ha ennyi után sem győzte meg, akkor félreteszi.
Minden egyes epizód témája valamilyen műfajt, könyvkiadót, vagy akár kortárs, és nem kortárs írót, költőt mutat be, és elemez egy, a műsorvezető által hívott vendéggel.
A könyvek mellett pedig foglalkozik olyan témákkal is, mint az olvasásnépszerűsítés, a könyvmentés, illetve az ifjúsági regényekhez kapcsolódva a kötelező olvasmányok témájával is.
Ha szeretnél te is olvasni egy szuper könyvet, vagy a választ keresed az örök kérdésre, hogy még is melyik a jobb, a könyv vagy a film, akkor mindenképp kövesd be Szabados Ági csatornáját a Spotify-on, az Apple Podcast oldalán, és sok más platformon.

TheVR Happy Hour


Már lehet, hogy többen ismerik Komzsik János és Fábián István által indított TheVR youtube csatornát, amelyen a tech videókon, és stream-eken kívül találhatunk egy podcast-ot is, amely minden reggel új epizóddal jelentkezik.
Ebben az esetben az egyedüli különbség az, hogy a TheVR csapata, a Twitch oldalán keresztül közvetíti az adást, ahol a nézők élőben követhetik a beszélgetést, és hozzá is szólhatnak ehhez. A témájuk a mindennapi eseményekből merít, s ebből kifolyólag szinte minden megtalálható a csatornájukon, a húsevő versus vegán diétától, a felelős gyerekvállaláson keresztül, egészen a szponzorációig és a politika kérdéséig. Ha velük indítod a napodat, biztos lehetsz benne, hogy értesülsz a legújabb hírekről, miközben remekül szórakozol.
A TheVR csapata megtalálható a Youtube, Apple Podcast, Google Podcast és a Twitch oldalán is.

Eszterházy Podcast

 

Legutoljára pedig az egyik hozzánk legközelebb álló podcast-ot hoztam el nektek, amely nem más, mint az egyetemünk által indított csatorna, ami az Eszterházy Podcast névre hallgat.
Ebben az évben indult el a csatorna, amely ennek ellenére már számos epizóddal büszkélkedhet. Ezen részek során bepillantást nyerhetünk az egyetem falai között zajló tudományos életbe, a hallgatók mindennapjaiba, és egyéb iskolánkat érintő aktualitásokba.
Témákat tekintve itt is sokszínűséggel találkozhatunk, hiszen az egyetemünk hallgatói készítettek már interjút Valter Attilával, aki a 2020-as Tour de Hongrie győztese volt, bemutatták már az egri vár szerepének változását, illetve vendégül látták Kaplonyi Benjámint is, akivel hulladék- és csomagolásmentes életmódról is beszélgettek.
Egyetemünk új csatornáját megtaláljátok a Spotify-on, illetve egyetemünk honlapján is.

 

Írta: Puskás Lili


< Vissza