Február 5. A biztonságos internet napja

Tudtad, hogy február 5-én van a biztonságos internet világnapja? Ennek is van világnapja? Így bizony! Ezen alkalomból összeszedtünk nektek 4+1 pontot, amire jobb, ha te is odafigyelsz!

Biztonságosan internetezel? Természetesen mindent tudsz a témáról, már nem vagy gyerek, és ez amúgy is milyen gáz már, mindenre vigyázol és te soha nem eshetsz ezekbe a csapdákba. Mindnyájan így gondoljuk és szerencsére boldogan végig internetezheted az életed mindenféle probléma nélkül, de a felsorolt esetek sajnos sokkal gyakoribbak, mint hinnéd. A prevenciós jellegű cikkünk befejezése után pedig térj vissza és olvasd újra a legelső mondatod. Ugyan az a válaszod?
Egy átlagos ember az év több mint 27 százalékát monitor és okostelefon előtt tölti. Ez a szám pedig folyamatosan nő, főként a fiatalok körében.
Ezért is a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Az Európai Unió Safer Internet Programjához több, mint 100 ország csatlakozott.
De mik is a legfőbb veszélyek, amelyekre fel kell hívni a fiatalok figyelmét?

1.Vírusok, kártékony programok

Jelenleg három fő kategóriába sorolhatjuk a vírusokat: vírusok, férgek és trójaiak.
A vírusok terjedésével és elhárításával foglalkozó nagy cégeknek van saját honlapja, ahol a friss vírusinformációkat közzéteszik. 

2. Becserkészés,behálózás

  • Személyazonosság ellopása
  • Bankártya adatok megszerzése
  • Zsarolás
  • Emberrablás, nemi erőszak

3. Káros tartalmak, weboldalak

Sajnos bármennyire is próbálkozzuk odafigyelni mindig bele lehet futni olyan oldalakba, hirdetésekbe, amelyek pláne kiskorúak számára nem megfelelőek.

 4. Cyberbullying

A bullying és cyberbullying kifejezések számoda sem ismeretlenek. Leggyakrabban iskoláskorú fiatalok által küldött ellenséges, csúfolódó, piszkálódó, fenyegető vagy kárörvendő üzenetek sorozatában testesül meg. Kutatások szerint Magyarországon minden harmadik gyermek áldozattá válik. Az elektronikus zaklatás érzelmileg megterhelőbb a hagyományosnál. A legnagyobb probléma az, hogy azok akik ezen keresztülmennek szégyenlik bevallani a problémát, pedig erre semmi okuk nincs, hiszen nem ők a hibásak semmiben sem. Sajnos mivel az elektronikus zaklatás a legtöbbször anonim, vagy álnéven történik ezért utolérni is nehéz. A kutatások szerint az ilyen esetek felében nem lehetett kideríteni, hogy kitől eredt a támadás. Egy hirhedt eset volt Ghyslain Raza, a „Star Wars kid" esete, aki az események hatására pszichiátriai gondozásra szorult.

5. Sexting

Ez sem ismeretlen senki számára, és a számos veszélyét sem kell sokáig firtatni. Sok kiskorú nincs tisztában azzal, hogy ami az internetre felkerül az fent is marad. Hasonló eset történt Amanda Michelle Todd-al is 2012-ben, aki elküldött képe a másik féltől kiszivárgott és az ebből fakadó folyamatos zaklatás hatására öngyilkos lett.

 

Felhasznált weboldalak és cikkek:
• Közésuli.hu
• Megoldásközpont.com
• safe.co.uk
Képek forrása: Pinterest

 

Írta: Horváth Eszter


< Vissza