Meseterápia kurzus

Ha te is egy nagyszerű kurzust keresel a következő félévre, akkor olvasd el Aux Eliza élménybeszámolóját.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan kiváló tanár és nagyszerű ember tartott nekem és a szaktársaimnak órát, mint Boldizsár Ildikó. Korábban már olvastam a Meseterápia című könyvét, és most örültem, hogy egy egész félévben át gyakorlati tudást is szerezhetek az elméleti mellett.
Még a koronavírus előtt sikerült elvégeznem ezt a kurzust, ezért minden héten személyesen találkozott a kis csoportunk az oktatóval. Két kredit járt az óráért, és korán kellett kelni, de megérte. Ez az a kurzus, amiért azt mondom, még hajnalban is felkelnék csak azért, hogy megcsinálhassam.
Boldizsár Ildikó könyveit már korábban is szerettem, de a kurzus során bebizonyosodott számomra, mennyire imádom magát az embert is. Nagyon jó pedagógiai érzékkel vezette a csoportot, és gyakorlatorientált feladatokat kaptunk. Elmélet is volt egy kevés, de nem arról szólt a kurzus, hogy teleírtuk a füzetet, hanem meséket mondtunk, improvizáltunk saját mesét a csoport előtt, és lehetőség volt bemutatni egy komplett meseterápiás foglalkozást. A komplex foglalkozás elég nehéz volt, több hibát is vétettem, de tanultam belőlük, és már jobban tudom, mit hogyan kellett volna. A csoportban sok ismerős volt, és szerintem nagyon jól összekovácsolódtunk a foglalkozások alatt. Amellett, hogy megtanultuk, hogyan is kell meseterápiás foglalkozásokat, mesemondást tartani, belementünk a lélektanba is, és érintettünk egy kevés pszichológiát. Ezáltal jobban megismertük egymást, és közelebb kerültünk egymáshoz.
A kedvenc feladatom egy kreatív mesemondás volt. Kaptunk kártyákat, amiken mindenféle különböző kép volt, és választanunk kellett egyet, amiről aztán ki kellett találnunk egy mesét, és elmondani a többieknek. Nagyon szerettem ezt a feladatot, olyan kreatív folyamatot élhettem át, amiből mind a mai napig sikerül merítenem írás során.
A másik kedvenc feladatom egy lélektani volt. A tanár bemutatott nekünk egy meseterápiás foglalkozást, és azon volt egy olyan feladat, hogy le kellett írnunk magunkról dolgokat pl. hol látjuk magunkat a mesében. Ez a feladat nagyon sok mindenre ráébresztett. Épp egy mélyponton voltam az életemben, és segített a foglalkozás új erőre kapni. Még ma is őrzöm azt a papírt, amire fel kellett írnunk ezeket az információkat, kitárulkozásokat, és erőt ad, ha erre gondolok.
A meseterápia kurzus során kipróbáltuk még, milyen bevezetni különféle korcsoportokat a mesék világába, hogyan lehet érdekes feladatokat készíteni, felépíteni egy meseterápiás foglalkozást, és elemeztünk meséket is a karakterek és a fő konfliktus alapján, az is nagyon hasznos volt.
Egyáltalán nem úgy nézett ki a kurzus, mint egy rendes óra tanárral, leckével és jegyszerzéssel. Sokkal inkább egy baráti társaság voltunk, és egyáltalán nem feszengtünk amiatt, hogy milyen jegyet kapunk, én többször azt is elfelejtettem, hogy egy iskolában vagyok, annyira magába szippantott a mesék világa.
Felszabadultnak éreztem magam a kurzus során, ha lehetne, még hússzor megcsinálnám egymás után!
Mindenkinek ajánlom ezt a kurzust, akit érdekelnek a mesék, a kreatív világismeret, a lélektan és az interaktív foglalkozások.

 

Írta: Aux Eliza


< Vissza