Félidőhöz ért az EHÖK elnöksége

„Egyetlen célunk maradt, a hallgatók érdekeit képviselni, kiállni értük és megtalálni a legjobb megoldást.” Interjúnkban Zaja Barbarával beszélgettünk, akit 2020.február 4-én egyetemünk történetében első női elnöknek választottak meg az alakuló küldöttgyűlésen. Nem túl szokványos évet tudhatnak maguk mögött, többek között a kialakult helyzettel való megküzdésről, a célokról és a jövőről is beszélgettünk Barbival egy éves évfordulójuk alkalmával.

- Mesélj a kezdetekről, hogyan született az ötlet, hogy megpályázod az elnöki pozíciót?
- Az akkor még főiskolai éveim kezdetén nem titkolt vágyam volt, hogy szeretnék a hallgatói önkormányzat tagja lenni, így először a GTK színeiben csatlakoztam. Ahogy kezdtem megismerni a HÖK munkáját egyre jobban megszerettem és egyre lelkesebb lettem. A sok idő és energiaráfordítás meghozta gyümölcsét, hiszen 2016-ban elődöm Bíró Balázs felkért az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatba, ahol elnökhelyettesi pozíciót töltöttem be. Az évek alatt annyira megszerettem nem csak a HÖK-öt, hanem az egyetemet is, hogy elkezdtem 2. és 3. szakomat is. Miután Balázs bejelentette távozását, úgy éreztem eljött az idő erre a pozícióra. Szerencsére a közvetlen környezetemtől nagyon sok támogatást és pozitív visszajelzéseket kaptam így a választások előtt már hónapokkal hamarabb megkezdtük a felkészülést.

- Miképp állt össze a csapat?
- Őszintén szólva ez egy elég nehéz feladat volt. Az EHÖK összetétele pozíciókat tekintve is megváltozott. Az eddigiektől eltérően úgy gondoltam a feladatkörökre fogok alkalmas személyeket keresni, nem pedig képviselőket toborozni és utána felosztani a pozíciókat. Úgy gondolom, a hatékony együttműködés alapja az, ha mindenki a saját szakterületén tudja nyújtani a legjobbat. Persze ez a féle elképzelésem sem jött be teljes mértékben, hiszen az év során képviselők és pozíciók egyaránt változtak, új tagokkal is bővültünk. Ez viszont nem tört le, hiszen, ha valami nem működik azon muszáj javítani. Korábban két gyengébb területe volt a HÖK-nek, a nemzetközi hallgatókkal, valamint a kollégiumi bizottsággal való kapcsolattartás. Szerencsére mindkettő esetében jelentős változás történt és egy év távlatában maximálisan elégedett vagyok ezekkel, hiszen elértük a kitűzött célt!

- A választást követően milyen célokkal kezdtél az évnek?
- Kijavítanálak, kezdtünk neki – mondta mosolyogva Barbi - hiszen én mindig is csapatban gondolkoztam és nem az egyéni céljaimmal foglalkoztam. Sok tervünk és elképzelésünk volt az évre, szerettük volna a hagyományokat megőrizni, és újdonságokkal is készülni. Hosszú lenne mindet felsorolni és talán nem is időszerű, hiszen a COVID érkezésével, a mi kezdeti elképzelésünk is megváltozott. Egyetlen célunk maradt, a hallgatók érdekeit képviseli, kiállni értük és a legjobb megoldást megtalálni a kiköltöztetésre, távolléti oktatásra, felvételire, végzősök elbúcsúztatására és az elsőévesek fogadására.

- Hogyan kell elképzelni az elnöki feladatkörödet? Miből áll egy napod?
- Ez az, amit a legnehezebb összefoglalni. A napjaim legnagyobb részét megbeszélések teszik ki, az egyetemi ülésektől kezdve, csapaton belüli elnökségiken át egészen a feladatok egyeztetéséig képviselőtársammal. Az irodában töltött óráimban szinte soha nem tudom a saját feladataimat ellátni, hiszen mindig akad olyan téma vagy kérdés, amiben jó, ha ott vagyunk és segíteni tudjuk egymást. Így saját feladatköröm nagyrésze estére, vagy azokra az időszakaszokra marad, amikor egyedül vagyok és összetudom szedni a gondolataimat. Szerencsére az adminisztrációs feladatok többségében Koska Zsanett, az elnöki asszisztensem segítségemre van, így több időm marad a kreatív gondolkodást igénylő feladatokra. Szeretek magamnak is új projekteket kitalálni, amit akár valamelyik képviselőtársammal közösen meg tudunk valósítani. Szerencsére mindig pozitívan fogadják az újabbnál-újabb ötleteimet.

- Melyek voltak az EHÖK legsikeresebb pillanatai az éven?
- Szerencsére sikerekben nem volt hiány a nehéz év ellenére sem. Úgy gondolom a legnagyobb siker az volt a HÖK életében, amikor egy csapatként tudtunk gyorsan és hatékonyan együttműködni. Higgadtan és nyugodtan tudtuk kezelni a nehéz pillanatokat, és újra feltudtunk állni, erőre kapni és tovább végezni a munkánkat. Sajnos nem mondhatjuk el, milyen sikeres rendezvényeket szerveztünk, de arra igenis büszkék vagyunk, hogy a hallgatótársaink bíznak bennünk, bizalommal fordulnak hozzánk problémáikkal és kérdéseikkel. Szerinem ennél nagyobb sikerre nincs szüksége egy HÖK-nek sem, hogy jó viszonyt ápoljon a hallgatókkal.

- A járványhelyzet hatására, ahogy már említetted több nehéz pillanatot is megéltetek. Ki tudnál emelni egyet ezek közül, ami igazán tanulságos volt számotokra is?
- Voltak nehéz pillanatok az év alatt, személy szerint több mélypontot is megéltem és megéltünk együtt közösen. A COVID egyik pillanatról a másikra változtatta meg a mindennapjainkat. Sose felejtem el, azt az átlagos szombat estét, amikor megcsörrent a telefonom és Rektor Asszony tájékoztatott a kollégiumi kiköltözésekről. Fél óra nem telt el a képviselőtársaim nálam voltak, vagy telefonon csatlakoztak, hogy közösen találjuk meg a megoldást, miképp fogjuk ezt pár nap alatt megvalósítani. Ez a nagyjából 2 hét volt talán az év legnehezebb időszaka, amikor te, mint elnök légy erős, magabiztos és ezt sugalld a képviselőtársaidnak, a hallgatótársaidnak, hogy minden rendben lesz, de igazából én magam sem láttam miképp. A hallgatói élet szempontjából is megéltünk nehéz döntéseket, először le kellett mondanunk a már kész felezőbált néhány nappal hamarabb, majd ugyan ez lett a sorsa a gólyatábornak is. Nem titok, mind két esetben több hónapnyi munkánk veszett oda.

- Már mindnyájan látjuk a fényt az alagút végén, amikor vége ennek az egésznek és visszatérhet a hallgatói élet Egerbe. Árulj el néhány titkot mivel készültök?
- Az idei évre már A és B terveink is vannak. A cél továbbra is az, hogy amit eddig elértünk azt tovább tudjuk folytatni. Megtaláljuk azokat a lehetőségeket, ahol segíthetünk, ott alkossunk, ahol szükség van ránk. Mindemelett az év legnagyobb feladata az lesz, hogy visszahozzuk a hallgatói életet a mindennapokba! Azt gondolom a közös élmények és pillanatok tartják össze a mi kis eszterházy családunkat, amit a vírushelyzet után szeretnénk idén vissza varázsolni!

- Remélem mihamarabb sikerül visszahozni a pezsgést és azt a sokat emlegetett eszterházy érzést az egyetem falai közé. Végezetül az egyéni céljaidról kérdeznélek, készülsz esetleges újraválasztásra?
- Azt gondolnánk egy év sok idő, de valójában nem. Sokat gondolkoztam ezen, hiszen lehetőségem még lenne rá, de a 3. szakomat 2022 júniusában tervezem befejezni így egy 4. szak talán már már sok lenne. Viszont még az is megeshet, hogy a mesterképzést megcsinálom. A közel múltban történt változások sokban befolyásolják, mi is fog rám várni 2022-ben. Bízom abban, amiben egész életemben hittem, hogy a jó ötletek, akkor születnek, amikor nem agyalok semmin. Szerintem a kérdésre is a válasz talán, így fog megszületni.

Remélem jövő ilyenkor már személyesen beszélgetünk erről és tovább mesélsz, miképp fog alakulni az EHÖK és a te sorsod egyaránt. Nagyon szépen köszönöm az interjút, sok kitartást és erőt kívánok a következő évre is.

Ha te sem szeretnél lemaradni az EHÖK következő évéről, akkor te is kövesd őket az instagramon és facebookon is.


< Vissza