Új körülmények, új feladatok, de ugyanaz a lelkesedés

A járványhelyzet új kihívások elé állította a Hallgatói Önkormányzatot. A képviselők a távolléti oktatás ideje alatt is azon dolgoztak, hogy gördülékenyen történjen az átállás, és az egyetem vezetőségével, a helyzethez képest a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a hallgatóknak.

Új EHÖK elnökség állt a hallgatói önkormányzat élére 2020 februárjában. Rengeteg ötlettel, tervvel és munkával készültek arra, hogy a tavaszi félévet felejthetetlenné tegyék a hallgatók számára. Március elején azonban olyan kihívással találták szembe magukat, amire senkit nem lehet felkészíteni. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet az egyetemek bezárásával, és a távolléti oktatás bevezetésével járt. Kollégisták százai pakolták holmijaikat, és a félévhez fűzött reményeiket bőröndbe, és költöztek haza.Bár az épületek nem visszhangoztak az egyetemistáktól, nem volt mindennapi téma a Fornettisnél várva a kedd esti buli, és az Agria Tiszket sem töltötték meg estélyi ruhába bújt felezős hallgatók, az egyetemért folytatott munka nem állhatott meg a hallgatók távollétében sem. A Hallgatói Önkormányzat az egyetem vezetőségével folyamatos párbeszédet folytatott, hogy a lehető legjobb módon valósuljon meg a távoktatás, és az online vizsgaidőszak.
Erről az időszakról kérdeztük Zaja Barbara, EHÖK elnököt, Motolai Anna Dórát, tanulmányi ügyekért felelős, és Oláh Ádám, rendezvényekért felelős elnökhelyetteseket. 

1. Az elmúlt időszak jó példa volt arra, hogy megmutassa egy Hallgatói Önkormányzat háttérben működő munkáját is. Hogyan tudnád értékelni ezt az időszakot?

Barbi: 
Úgy gondolom a Hallgatói Önkormányzat minden tagja képességeihez és lehetőségeihez mérten a lehető legjobban, és leggyorsabban alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Nem okoztak gondot a megbeszélések megszervezése, a folyamatok menedzselése, hiszen az online világban a lehetőségeket kimaxolva próbáltuk színesíteni a félév hátralévő részét, legyen szó rendezvényről, sportról, és legfőképpen érdekképviseletről. Nagyon hálás vagyok a képviselőtársaimnak, hogy ilyen rugalmasak és együttműködőek voltak a félév hátralévő részében is! 

Anna: A távoktatás megkezdése előtt, már az előkészítésben is  részt vettük Zaja Barbara elnökkel, és képviseltük a hallgatótársainkat. Az intézkedések bevezetésével kapcsolatban az intézmény vezetősége minden esetben támaszkodott a véleményünkre és fontosnak tartotta azt. Dr. Csáfor Hajnalkával heti szintű kapcsolatban voltunk, és eljuttattuk egymáshoz kérdéseinket, válaszainkat. Az Oktatási Igazgatósággal és a Pedagógusképző központtal is szorosan együttműködtünk, hogy a hallgatók számára megfelelő intézkedések kerüljenek bevezetésre. A szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban is lehetőségünk volt véleményt formálni.

2. Szinte teljesen új csapattal indult az elnökség februárban. Hogyan sikerült helytállnia a képviselőknek ezekben az időkben? Milyen új feladatokkal kellett megbirkóznia a csapatnak?

Barbi: 
Az elnökségnek nagyon kevés ideje, 1 hónapja volt arra, hogy hivatalosan is átvegye a folyamatokat az előző elnökségtől. Úgy gondolom extra nagy terhet nyomott a vállunkra, hogy mindezt online kellett véghezvinnünk, és biztosítani a hallgatótársainkat, hogy ebben a nehéz időszakban is számíthatnak ránk. Feladatok tekintetében bármi, amit csináltunk új volt, hiszen korábban egyikünk sem élt meg világjárványt, teljesen új koncepciót kellett kialakítsunk a mindennapjainkra és az év elején eltervezett dolgoktól is el kellett most rugaszkodnunk.3. Milyen lépések, munkálatok, küzdelmek húzódnak meg a távolléti oktatásra való átállás mögött, amiről a hallgatók nem tudhatnak?

Barbi: Fontos megemlítenem, hogy az EHÖK elnökség tagjainak egy része mindennapos megbeszéléseken vett részt a járványhelyzet kialakulásánál. Két hétig szinte minden napunkat a Líceumban töltöttük és részt vettünk a különféle megbeszéléseken. Az egyetem vezetősége nagyon nyitott és befogadó volt, szeretettel láttak minket és hallgatták meg a mi javaslatainkat is. Úgy gondolom ez vezetett ahhoz, hogy a távoktatásra a 3. hetétől szinte csak elenyészve érkezett panasz. Hatékony és gyors folyamatot tudhatunk magunk mögött, nem kevés munkaórával, energiával és lelki felkészültséggel. 

Korábban az egyetemi tanács ülésein csak eseti jelleggel kapott az EHÖK elnök meghívást. Mára szerencsére állandó meghívottként vehetek részt az üléseken és szólhatok hozzá az aktuális témákhoz. A legfontosabb mindig, amit szem elött tartok és tartunk a csapattal, hogy a hallgatók érdekeit védjük. A távolléti oktatás alatt a szakmai vezetők bevontak minket az órák kialakításába, a szakmai gyakorlatokról szóló döntésről, a záróvizsgákról. Szerencsére mondhatom azt, hogy amilyen javaslatokat tettünk, azt elfogadták és sikerült a vezetőkkel hallgatóbarát koncepciókat kidolgozni. Naphosszat lehetne részletezni, hány ügy mellett álltunk ki, legyen szó az online vizsgáztatás felkészülési időről, vagy a záróvizsgákról egyaránt.
 
A távolléti oktatás alatt is online folytak az egyetemi tanács ülések, megbeszélések, emailben és telefonon is. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy az egyetem vezetőségével ilyen kapcsolatban lehetünk és kölcsönös a bizalom a vezetőség és a hallgatói önkormányzat között!

4. Nem csak az oktatás, de a vizsgázás is online módon valósul meg ebben a félévben. Mely szempontok alapján állította össze az egyetem az online vizsgázásra vonatkozó szabályokat?

Anna: Az online vizsgaszervezésre vonatkozó intézkedést is lehetőségünk volt elsőként átolvasni és véleményezni így például a felkészülési időt is javasoltuk, hiszen a hallgatóknak egy szóbeli vizsga előtt fontos lehet, hogy át tudják gondolni a tanultakat. Fontos volt kiemelni, hogy mely technikai feltételek szükségesek egy vizsgalebonyolításához, amennyiben annak megteremtése gondot okozott a hallgatóknak és nem állt rendelkezésükre megfelelő internetkapcsolat, lehetőségük volt előzetesen jelezni azt és az intézmény biztosította számukra az egyetem épületein belül a megfelelő feltételeket.

5. Bár a távoktatást összességében sikeresnek mondhatjuk, milyen felmerülő problémákkal kellett szembenéznie az EHÖK-nek ezekben a hónapokban, tanulmányi szempontból?

Anna: Sok hallgatói megkeresés érkezett hozzánk, ezekre igyekeztünk minél gyorsabban megoldást találni. Gondot okozott néhány esetben a megnövekedett követelményrendszer vagy a tananyag, ezeket a visszajelzéseket igyekeztünk eljuttatni a kari vezetőségek felé. Illetve kiemelten fontosnak tartottuk azt is, hogy a hallgatóknak legyen lehetősége javítani. A távolléti oktatás során fontos szempont volt azt is, hogy az online oktatásról folyamatosan képet kapjunk és jelezhessük a vezetőségnek, ezért egy online kérdőívet készítettünk el, ahova a hallgatók leírhatták tapasztalataikat. Ezeket én heti szinten elemeztem és a kritikus eseteket kiemelve, felmerülő kérdéseimmel kiegészítve Dr. Csáfor Hajnalka megbízott rektorhelyettesnek továbbítottam, ő pedig a kari vezetőségeknek. Úgy gondolom, hogy ez mindenki számára hasznos volt, a kérdőívben több mint 450 kitöltés volt.
Folyamatban van egy újabb kérdőív elkészítése is, mely alapján szeretnénk véleményt kapni a vizsgaidőszakról is.

6. Hogyan sikerült kapcsolatot tartani a hallgatókkal a veszélyhelyzet ideje alatt?

Anna: Ahhoz, hogy a hallgatókat első kézből tudjuk tájékoztatni fontos volt megtalálni azt a platformot, ahol legkönnyebben eltudjuk érni a hallgatótársainkat, így a kommunikációs képviselőkkel szorosan együttműködve a közösségi oldalainkon tájékoztattuk elsőkörben. Az Instagram oldalunkon E-konzultációt tartottuk pár naponta, ahol tanulmányaikhoz kapcsolódóan a hallgatók tudtak kérdezni. Ezen kívül a közösségi oldalainkra rengeteg üzenet érkezett, és e-mailben is rengeteg hallgatótársunk keresett fel a tanulmányaikat érintő problémákkal. A járványügyi intézkedések első fázisában elkészítettem egy Gyakran Ismételt Kérdések rovatot, ahova a legtöbbet felmerülő kérdéseket és válaszokat töltöttük fel a megváltozott oktatási formával kapcsolatban. Ezt fontosnak találtuk, hiszen így egy helyen volt látható az összes téma.Barbi:
A veszélyhelyzet alatt a kommunikációs startégiánk is részben átformálódott. Belülről nézve az elmúlt hónapok alatt nagyon sokat fejlődött a HÖK kommunikációja és tekintve a visszajelzések számát, úgy gondolom a hallgatókat maximálisan sikerült elérnünk a közösségi média felületeinket. Manapság jellemző, hogy hamarabb megnéz egy instagram történetet egy hallgató, minthogy megnyissa a neptunt jött-e üzenete. Készséggel áttunk rendelkezésükre, segítettük problémájukat megoldani, ezt az is bizonyítja, hogy volt olyan napunk, amikor közel 100 kérdés érkezett hozzánk.

7. A kihirdetett veszélyhelyzet országos szinten újra definiálta a rendezvényszervezést, hiszen számtalan program és esemény átkerült az online térbe, vagy lemondásra került. Milyen rendezvényekről kellett lemondania az EHÖK-nek a tavaszi félévben, és hogyan sikerült újra tervezni rendezvények szempontjából a félévet?

Ádám: Első sorban, amit a legjobban sajnáltunk és le kellett mondanunk az a Felező Bál volt. Ennek több oka volt, hogy olyan rosszul éltük meg. Legfőképp az, hogy a rendezvényhez már minden kész volt, gyakorlatilag csak egy nagy feladat állt előttünk, mégpedig el kellett volna rá mennie minden hallgatónak és jól éreznie magát. Másrészt ez lett volna az új elnökség első nagy eseménye, amit a hallgatóknak szerveztünk.

De ezen kívül természetesen nagyon sok más rendezvényünk is elmaradt. Ilyenek voltak a heti rendszerességű bulijaink, moziklubjaink, illetve a Mr és Miss Eszterházy Összegyetemi Szépségverseny is. Nem volt egyszerű újra terveznünk a félévet, hisz mindazok mellett, hogy sorba le kellett mondanunk mindent, - már az sem kis szervezést igényelt – nem sok időnk volt áttérni az újnak már nem mondható, de nem mindenki által megszokott online világba.

8. Milyen új programokat, online rendezvényeket szült ez a különleges helyzet?

Ádám: A nem mindennappi helyzet a virtuális világba terelt minket, így a rendezvényeinket is itt kellett megoldani. Rögtön az elején egy kis játékos Kahoot versennyel kezdtünk, ami annyira jól sikerült, hogy hamar bajnokságot is csináltunk belőle. Majd elindult egy Fifa illetve egy LOL bajnokság is. Mindezek mellett mindenképp érdemes megemlíteni az „Edz_EKE?" mozgalmat, amit az Egri Campus Hallgatói Önkormányzat tagjai hozták létre, menedzselik azóta is, és töltik fel nap mint nap az újabb edzős videókat, illetve az egészséges életet elősegítő praktikákat. 

Nem utolsó sorban, mindenképp említésre méltó, hogy a képviselők gondoskodtak arról, hogy ne maradjon el se a keddi buli, se a megszokott moziklub. Keddenként Martin Glare mixeit hallgathattuk, szerdánként pedig Kis Dalma Róza, PR és kommunikációért felelős elnökhelyettes koordinációja alatt filmajánlók születtek, így aki szerette volna, otthonába csempészhette a mozi hangulatot. E mellett Dalma, és a kommunikációs csapat még arról is gondoskodott, hogy az olvasni szeretőknek könyvajánlókat készítsen honlapunkra, melyek a nyár folyamán is folytatódnak. Azt gondolom, közös erővel jó kis programokat tudtunk létrehozni, mindenki hozzá tette a saját tudását, és bízom benne, hogy a hallgató társaink mindennapjait is színesíthettük munkánkkal.9. A jövőbe tekintve, milyen rendezvényekkel várjátok a hallgatókat a következő félévben, és milyen nyári online programokra számíthatnak az Eszterházy-s diákok?

Ádám: A következő szemeszterben is szeretnénk megtartani a EHÖK hagyományos rendezvényeit, többek között a Gólyatábort, Gólya7-et, Reg7-et, Gólyabált, Eszterházy Csillagot és ha már Egerbe vagyunk akkor idén kicsit újra gondolva, nagyobb szabásban szeretnénk megrendezni a szüretet. Természetesen ezek mellett az egyetemi bulik és a moziklubok sem fognak elmaradni. Illetve a campus Hallgatói Önkormányzatai is készülnek rengeteg programmal mind a három városban, szóval szórakozási lehetőségből a jövőben sem lesz hiány.


10. Mire tanította meg a HÖK-öt, és téged ez az időszak?

Barbi: 
Lelkileg nagyon megterhelő időszakon mentünk át, de ezért vagyunk egy csapat, azért vagyunk mi az ország egyik legnagyobb családja, hogy egymás mellett álljunk a nehéz időszakokban is és együtt képesek legyünk a problémák megoldására. Úgy gondolom ez volt a kulcsa ennek a vírushelyezetnek is, hogy tudtunk megértőek és türelmesek lenni a másikkal, segíteni és hálásnak lenni, azért amit ebben az időszakban is megtehettünk!

Anna: Az elmúlt időszak mindenki számára egyaránt nehéz volt, hiszen olyan helyzettel találkoztunk, amire eddig még nem volt példa. Sok akadály gördült a hallgatók és az oktatók elé is. Voltak nehézségek, de a HÖK és az Egyetem Vezetősége, oktatói, dolgozói is azon voltak, hogy szorosan együttműködve, egymást segítve sikerüljön ezt a helyzetet megoldani. 

Ádám: Sokan mondták az elején, hogy jön a jó világ, nekem nem lesz semmi dolgom. Hát ez nem így lett. Elég sok feladattal járt ez az időszak is. Úgy gondolom, hogy nem használtuk még előtte ki rendesen az online világot és volt mit megtanulni. Új praktikák kellettek, amiket még senki sem ismert, magunknak kellett kitaposni. Illetve már nagyon készülünk a következő szemeszterre, hisz rengeteg feladat van előttünk. 

Nehéz volt ehhez az új dologhoz igazodni, de azt gondolom sikerült. Online rendezvényeinkkel sikerült elég sok hallgatót aktivizálni, lelkesen részt vettek a játékainkban, aminek nagyon örültünk. Mint hallgatót megtanított arra hogy, hogyan osszam be a saját időmet és ne csak lustálkodjak egész nap, illetve megtanított arra is hogy mennyire fontos számomra a közösségben való lét. Mint rendezvényekért felelős elnökhelyettest pedig arra tanított meg, hogy hogyan engedjem el több hónapos munkám egyik napról a másikra, illetve hogy mindig készüljek B tervvel. Nem árulok el nagy titkot, hogy a következő szemeszterre is készülünk online opcióval is.Írta: Kis Dalma Róza


< Vissza