Egyetemünk öregdiákjának legújabb alkotása

Egyetemünk öregdiákjának meseregénye a POKET automatákban - Rump Tímea a Levendula hercegnő mögött - fogadjátok szeretettel Aux Eliza interjúját

Rump Tímea az Eszterházy Károly Egyetemen végzett. Az iskola mellett költő és író is, lelkesen pályázik, publikál műveket mind online, mint nyomtatott formában. 2020-ban megnyerte a POKET Friss pályázatot, meseregénye januárban megjelenik a POKET Zsebkönyvek sorozatban. Rump Tímea, mint volt hallgatónk már szerepelt Büszkeségeink rovatunkban, akinek munkásságáról ebben a cikkben olvashattok.
Tímeával készítettem interjút az írás folyamatáról és a hamarosan megjelenő meseregényéről, a Levendula hercegnőről.

1. A Levendula hercegnő kiadói igent kapott a POKET Friss pályázaton, de a nagy mű előtt is rendszeresen publikáltál. Van kedvenced közülük?

Igen, már nagyon régóta foglalkozom írással, de csak 2017 tavaszán kezdtem rendszeresen publikálni, amelynek köre a legnagyobb örömömre egyre kiterjedtebbé válik. Vannak olyan alkotásaim, amelyek megjelentek ilyen-olyan irodalmi platformokon, de utólag már nem vagyok rájuk annyira büszke, mert az évek során felhalmozódott szakmai fejlődés által már sokkal kritikusabban nézem a pár évvel ezelőtti munkákat. Észreveszem bennük azokat a „hibákat" amiket akkor még nem. Ugyanakkor vannak olyan publikációim is, amelyek különösen közel állnak a szívemhez. Általában mindig az éppen aktuális megjelenés szokott a kedvencem lenni, de ha ki kéne emelnem párat, akkor a most szeptemberi Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális mellékben megjelent verseimet mondanám első körben. Aztán a Csillámtetkó c. versem is eszembe jutott, mert különleges története van a megírásának is, ráadásul teljesen véletlenül küldtem be egy pályázatra. Elnyomtam egy kattintást a laptopomon, belekeveredett a ténylegesen beküldeni szánt írások közé. Na, ennek az lett a vége, hogy a Csillámtetkó lett közülük az egyetlen, amit beválogattak az Aposztróf Kiadó éves Szó-kincs antológiájába. Azóta ez a kötet kapható a Libriben a Lírában és a Bookline-on.

 

Csillámtetkó 

Unikornisok táncolnak a
tüdőmön. Hörgőim meggypiros
patával tapodják, egyszarvuk
átdöfi a bordám, óceán mosolyukba
belefulladok. Úgy marja szét a
sós lötty a valóságot, mint akciós
csillámtetkót bőrödről a víz.

2. Hogy zajlik nálad az írás folyamata?

Ez az a kérdés, amit mindig próbálok kerülni, mert egyszerűen képtelen vagyok normálisan megválaszolni. Nem igazán volt folyamata soha. Inkább csak az utómunkáknak. A témák és maga a szavak csak úgy jönnek, automatikusan, viszont utána igyekszem nagyon kritikusan szemlélni őket. Igyekszem szerkesztgetni, helyretenni stilisztikailag. Nagyon sokat segít, mikor megmutatom olyan barátoknak, mentoroknak, akik objektíven tudnak hozzáállni az alkotásomhoz, hiszen saját szövegben sokkal nehezebb meglátni a hibákat az érzelmi kötődés miatt. Szóval külső segítségem is van, akiktől szoktam apróbb tanácsokat kérni. A saját meglátásom és külső vélemények alapján dolgozom még az írásokon általában. Prózaírásnál már más a helyzet. A meseregény írásfolyamatát tudatos tervezés előzte meg. Maga az ötlet hirtelenszerűen pattant ki a fejemből, viszont utána jobban átgondoltam, levezettem röviden minden fejezetet vázlatpontonként, hol mi fog történni. Kulcsszavakat írtam hozzá, ilyesmik. Ötletbörzét tartottam magamban folyamatosan. Egy regény esetében a legfontosabb a történet kiindulópontja, és a vége. Ha ez megvan, akkor lehet fantáziálni, mi történjen a kettő között.

 

3. Mesélnél egy kicsit a januárban megjelenő Levendula hercegnő c. meseregényedről? Miről szól? Kiknek ajánlod?

A Poket Zsebkönyvek sorozatban megjelenő meseregényem címe Levendula hercegnő. A Poket Friss Pályázat ifjúsági irodalom kategóriájában nyerte el a megjelenés lehetőségét. A történetben a főszereplő titkos segítséggel küzdi le azokat az nehézségeket, amiken egy hetedikes lánynak át kell esnie. 2019-ben, a „free wifi" világában nem csak a valóságot kell uralni, de tartani kell a lépést az Instagramon celebkedő osztálytársakkal, megúszni a Snapchat-es pletykákat. Képzeletbeli barátokat sem könnyű eltitkolni. Egy tündér jelenléte könnyíti meg az életét. Levendula hercegnő, a tündérek országából mászott át az emberek világába. Az apró lény nem egészen a cselekedeteivel támogatja a lányt, hanem tanúságos történeteket mesél a saját világában történt eseményekről, nemzetségük mítoszairól. A lány életéről szóló lineáris történetbe vannak beleékelve a tündérmesék, így a regény két szálon fut. Egy valós síkon, és egy képzeletbeli közegben. Levendula hercegnő nem akármilyen mesékkel szórakoztatja pártfogoltját. Mindig az adott probléma, konfliktus jelenik meg átvitt értelemben a mágiával átszőtt sztorikban, Megoldandó helyzetekből pedig akad bőven. A regényben hatalmas szerepet kapnak a közösségi oldalak negatív és pozitív hatásai, a gyermek és a tinédzser kor átmenete közti feszültség, és a rejtett pszichés folyamatok.

Összességében komoly témák szólalnak meg benne gyerekhangon, melyek minden korosztály számára más jellegű konnotációval bírnak.

 

4. Írsz most valamit? Mik a terveid a jövőre?

Jelenleg egy kicsit morbidabb „darkos" verscikluson dolgozom. A címe Okkult mesék jegyzéke, illetve belekezdtem a Levendula hercegnő II. részének írásába. Úgy érzem, van még bennem egy történet a tündérek világáról. A jövőben gyermek- és ifjúsági irodalommal szeretnék főleg foglalkozni, több meseregény ötletem is van. Természetesen a versek írását sem szeretném abbahagyni, de nincs konkrét tervem az jövőre, ami az írást illeti. Csak úszom az árral, ahogyan eddig. Teszem a dolgaim, írok, keresem a fejlődési lehetőségeket, próbálkozom, és hiszek benne, hogy minden pontosan úgy fog alakulni, ahogyan történnie kell.

 

Olvass Tímeától itt:

Fordított villanykapcsoló
Az akvamarin nyara 
Mézga család a Sarkvidéken // Szolgatest
Tescovina határa

 

Írta: Aux Eliza 

Köszönjük az újabb interjút Tímeának és további sikeres írói éveket kívánunk!


< Vissza