Interjú Kovács-Hegegy Noémivel, az Eger Tv operatőrével

DIPLOMA UTÁN - Ódor Nóra interjúja

Legújabb rovatunkban olyan nálunk végzett hallgatókkal beszélgetünk, akik sikeresen szereztek diplomát, és jelenleg is szakmájukban dolgoznak. Átlag emberek, akik szenvedéllyel végzik munkájukat, céljaikért átvészelték a pályakezdés nehézségeit, és most példaként állnak előttünk, hogy elmondják: mire számíthatunk, ha az ő szakjukat válasszuk.

Rovatunk második interjújában bemutatjuk Kovács-Hegegy Noémit, az Eger Televízió operatőr-vágó munkatársát, aki az Eszterházy-n szerzett televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzettséget idén júniusban. Arról kérdeztük Noémit, ami mindenkit érdekel, ha az egyetemi szakok között válogat: miért jó ez a szak, hogyan tud vele elhelyezkedni az ember lánya, és miért épp az Eszterházy-n csinálja mindezt?  1. Miért az Eszterházyt választottad?

Azért választottam ezt az intézményt, mert apukám, az akkor még Eszterházyhoz tartozó, gyöngyösi campuson dolgozott és ő ajánlotta, hogy válasszak egy-két szakot, ami érdekel, mert itt meg fogom találni a számításaim. Így kerültem a televíziós műsorkészítő szakra.

2. Mi motivált arra, hogy ezt a szakot válaszd?

Mindig is érdekelt a média. Kiskoromban még az újságírás vonzott, de ahogy egyre nagyobb lettem és egyre többet néztem tévét az érdeklődésem inkább a média felé haladt. Örültem mikor kiderült, hogy van egy konkrétan televíziózással kapcsolatos képzés az egyetemen, így egyértelmű volt, hogy ide fogok jelentkezni.

3. Hogyan szereztél tapasztalatokat a szakmádban?

A Líceum Tévé nagy segítségemre volt, hiszen náluk végeztem a szakmai gyakorlatomat is. Bármilyen kérdéssel, problémával is fordultam hozzájuk, segítségemre voltak. Valamint, nem várható el minden hallgatótól, hogy úgy kezdje ezt a szakot, hogy teljes felszerelése és tudása van, hiszen azért jön ide, hogy megtanulja ezeket a dolgokat. Többek között ezért is nagyon hasznos, hogy lehetőség van eszközt kölcsönözni a tévétől. Másrészt, a Líceum Tévé vezetője, Bók Tamás is nagyon sokat segített a későbbiekben is, hiszen az Eger Tévéhez való elhelyezkedésemhez is nagyban hozzájárult.

4. Neked, hogy alakult a pályakezdés az oklevél átvétele után?

Először döcögősen, mert én mindenképp Egerben szerettem volna maradni és szerencsém volt, mert a helyi tévénél éppen megörült egy állás és így ki tudtam próbálni magam. Az egyetemi gyakorlat után egy hónapig voltam az Eger televíziónál betanulni és utána volt egy „megbeszélés", hogy mik a terveim, tetszik-e a munka, mert szeretnének alkalmazni teljes állásban is.

5. Miért szereted a munkádat?

Egyrészt azért, mert azzal foglalkozok, ami tényleg érdekel. Másrészt ez nem egy monoton, unalmas munka. Mindig más kihívásokkal találkozok. Nem csak operatőr-vágó vagyok, hanem tanulom többek között a hangmérnökséget is és minden mást is, ami érdekel.

6. Milyen típusú embereknek ajánlod a szakmádat, illetve a televíziós műsorkészítő szakot?

Mindenképp olyan embereknek, akik nyitottak a világra, nem rettennek meg az új kihívásoktól és érdekli őket, hogy mi zajlik körülöttük.

7. Mit javasolsz a most televíziós műsorkészítő szakot kezdő hallgatóknak, hogyan töltsék hatékonyan az egyetemi éveiket, hogy később könnyebben menjen az elhelyezkedés?

Fordítsanak sok energiát a gyakorlati órákra és a gyakorlati tevékenységekre, mert leginkább ezeket a tapasztalatokat fogják hasznosítani. Számomra ezek a gyakorlatok a legjobb élményeim a képzésről. Ugyanakkor az elmélet is nagyon fontos, hiszen azlapján fogják tudni megfelelően teljesíteni a gyakorlati feladatokat.

8. Hol tartasz a szakmádban jelenleg és hova szeretnél eljutni?

Most operatőr-vágóként dolgozom, ami úgy kezdődött, hogy behívtak egy próbaidőszakra, hogy tanuljak. Akkor bevezettek az Eger tévé életébe, megismerkedtem a vágóprogrammal, a kamerákkal, jártam forgatásokra, stúdiófelvételekre és megtanultam a struktúrát. Ezután felvettek és most már ott tartok, hogy saját anyagokat vágok, forgatok, ha lehetőségem van rá, például a Szimfonik Lájk felvételén is részt vettem, ami az egyik legnagyobb élményem. Szeretnék minél több dolgot megtanulni és elsajátítani és nem utolsó sorban, szeretnék eljutni egy olyan szintre, hogy amikor valaki a nevemet olvassa, akkor tudja, hogy ez igen, ez ő!


Hiszünk abban, hogy a befektetett energiák megtérülnek, hogy az átimádkozott vizsgaidőszakok meghozzák az eredményüket és a Tudás Univerzuma ránk vár, ha be akarunk lépni rajta. Az Eszterházy Károly Egyetemen megtalálsz minden lehetőséget, hogy szakterületeden kibontakozhass, és később elhelyezkedhess. Tarts velünk Diploma után rovatunkban, és ismerkedj meg szakjainkkal, valamint a bennük rejlő lehetőségekkel.


< Vissza