ÍGY VÁGJ NEKI AZ ÉVNEK: TIPPEK LEENDŐ ELSŐÉVESEKNEK

Emlékszem milyen izgalommal, félelemmel és reményekkel telve vártam egy évvel ezelőtt ezekben a napokban a szeptembert. Most már egy év tapasztalatával, saját tanulságaimmal, de ugyan olyan lelkesen várom a következő szemeszter megmérettetéseit. Most azokat a tippeket-trükköket gyűjtöttem össze nektek, amikkel visszagondolva, könnyebb lett volna az évkezdés, ha valaki megosztja velem.GÓLYAHÉT: NE HAGYD KI!

Az első hét, ami nektek van szentelve, ami rólatok szól, hogy minden fontos információt megtudjatok. Tudom, hogy nem tűnnek túl izgalmasnak, a tájékoztatók a Neptun rendszerről, vagy a pénzügyekről, de semmiképp ne hagyd ki őket! Nekem tavaly óriási segítséget jelentett az új, középiskolától teljesen eltérő rendszer megismerése és adaptálása a tájékoztatók után. Sok szaktársam, aki könnyedébben vette ezeket és el-ellógott egyet-kettőt, még hónapokig olyan kérdéseket tett fel, amikre mind-mind elhangzott a válasz az első héten! Higgyétek el a ti érdekeiteket szolgálja!

A hasznos tájékoztatókon kívül pedig a Hallgatói Önkorményzat is számos programmal kedveskedik az első éveseknek ezen a héten. Gólyabuli, Moziklub, sőt, még a tárgyfelvételben is segítünk, hogy könnyebben menjen az évkezdés. Az idei tanév Gólyahét programját hamarosan elérhetitek a közösségi oldalainkon, így érdemes lesz figyelni, és Egerben tartózkodni, hogy ne maradj le semmiről! 

TANULMÁNYOZD A PALETTA GÓLYASZÁMÁT
Rengeteg információt, szórólapot, hirdető anyagot zúdítanak ránk az elejétől fogva, viszont időre van szükségünk, amíg megtanuljuk szűrni ezeket. Sajnos az agyam tavaly mindent szűrt, tehát a Paletta gólyaszáma is a fiók mélyén landolt, a többivel egyetembe. Nagy hiba volt, hiszen egy újságból megismerhetjük az egész egyetem működését, a vezetőséget, a karokat, a hallgatói önkormányzatot, a tanulmányi osztályt, stb. Ezen kívül az épületek között is könnyebben eligazodsz, és nem fogod egy félév után megkérdezni, melyik is az A épület (mint ahogy én tettem). Ezen kívül rengeteg hasznos fogalommal is megismerkedhetsz, ami aranyat ér ha már az első napoktól tudod, hiszen nem fogsz értetlenül nézni az oktatóra amikor a tárgy bemutatásánál közli, hogy kollokviummal zárul.

GÓLYAKISOKOS
Hogy a 6+1 leggyakoribb kifejezéssel már most is barátkozz, összegyűjtöttük nektek, amiket már az első napokban is hallani fogsz.

1. TO: Azaz Tanulmányi Osztály. Itt kérhettek hallgatói jogviszony igazolást, itt kapjátok a diákigazolvány érvényesítő matricáját. Bármilyen tanulmányi kérdéssel hozzájuk fordulhattok az ugyintezes@uni-eszterhazy.hu e-mail címen.

2. Szorgalmi időszak: A tárgyfelvételtől a vizsgaidőszakig tartó hónapok, ekkor lesznek az előadások és gyakorlatok. Tehát amikor egyetemre kell járnod.

3. Előadás vs gyakorlat: Az egyetemi órák két fajtája. Az előadás általában nagy létszámú csoportban a tananyag elméleti részét oktatják. Nem kötelező a megjelenés. Személyes tapasztalatom után viszont azt tudom tanácsolni, hogy erősen ajánlott. Hiszen a gyakorlati órán való feladatmegoldás elméleti oldalát itt mondják el. Ha nem ismered az elméletet, akkor a gyakorlatot sem tudod hasznosan tölteni, lemaradsz a feladatokkal és felgyülemlik az anyag. Én igyekeztem minden előadáson részt venni, amikor mégis ki kellett hagynom keserves volt a pótlása, elkérni a jegyzeteket, ami sosem adja vissza amikor te magad hallod az órát. A gyakorlat ezzel ellentétben kisebb létszámú csoportokban interaktívabb órák, főként feladatmegoldással. A részvétel kötelező, általában katalógus van és három igazolt hiányzás lehetséges. Jó tanácsom tehát az órák látogatását illetően, hogy a sikeres szemeszter zárás elengedhetetlen alappillére. Saját magad helyzetét nehezíted meg, ha kihagyod, hiszen utána az otthoni tanulás is könnyebben megy majd.

4. Katalógus: A gyakorlati óráknál olvashattad fentebb a katalógus szót, ami jelenléti ívet jelent. A hallgatók névsora az adott órán, amit a jelenlevőknek alá kell írni, ezzel igazolva részvételüket.

5. ZH: Zárthelyi Dolgozat. A szorgalmi időszak során kerül megírásra és a gyakorlati tárgyakra szerezhettek jegyet vele. Jó tanács! Érdemes komolyan venni. Ha jól felkészültök rá, összegzitek az eddigi tananyagot, és több oktatónál megajánlott jegyet is kaphattok vele.

6. Kollokvium: A gyakorlatokra ZH-kal szerezhettek jegyet, az előadások pedig kollokviummal zárulnak. A kollokvium tehát a vizsgaidőszakban felvehető írásbeli/szóbeli vizsgák összefoglaló neve.

+1. HÖK: Azaz Hallgatói Önkormányzat. Ami a középiskolában DÖK volt, az most HÖK. Elsődleges célunk a hallgatói érdekképviselet, ezen kívül rendezvényeket szervezünk nektek és mindig tájékoztatunk a legfrissebb hírekről. Bármilyen kérdéseddel, bizalommal kereshetsz minket a hok@uni-eszterhazy.hu e-mail címen, vagy írj üzenetet az EKE EHÖK facebook oldalunkon.

LEGYÉL NYITOTT
Legyél nyitott! Ne hagyj ki semmit! A középiskolai baráti társaságok nagy része valószínűleg más egyetemre kerül, és minden bizonnyal, a tanulmányaidon túl nagyon sok hasonló kihívással kell szembenézned, mint a gimnázium első évében. Éppen ezért élj a közösség építő lehetőségekkel, vegyél részt az egyetemi programokon, igyekszünk mindenki érdeklődési körének eleget téve programokat rendezni az egész év során. Ezen kívül nézz szét az egyetemi klubok és öntevékeny körök között, érdeklődj!

SZÁNJ IDŐT AZ IDŐBEOSZTÁSODRA
Teljesen új élettípus veszi kezdetét, mint ezelőtt. Nem lesz olyan kötött és szoros napirended, mint eddig. Éppen ezért felelősen magadnak kell beosztanod a napirended, az óráidat. Szánj időt az elején arra, hogy megtervezed a napodat, hogy mielőbb meglegyen az új rutinod. Ezt követően gyerekjáték lesz, hogy mindenre maradjon időd: órák, tanulás, közélet, párkapcsolat, pihi és én idő. Ha nekem sikerült, akkor neked is.

Nem felejthetjük el, hogy a járványhelyzet miatt teljesen más lesz az idei évkezdés, mint eddig. Akárhogyan is alakuljon, az egész biztos, hogy nagyon gyorsan el fog telni és csak tőled függ, mit hozol ki belőle. Hatalmas kalappal minden elsőévesnek, és sok szép pillanatot az Eszterházy falai között.Írta: Tamás Anett


< Vissza