Hogyan spórolj egyetemistaként...

Avagy tippek takarékoskodáshoz - Puskás Lili írása.

Olyan világban élünk, ahol egy másfél órás filmet tíz, a tizenöt perces Youtube videókat pedig általában öt reklám szakítja meg. Ma már minden tartalmat, nézzük azt akármelyik platformon, reklámok és hirdetések tarkítanak, és persze ott vannak az influenszerek is, akik lépten nyomon próbálnak eladni valamit a nézőik számára.

De persze nem minden fekete-fehér, és ehhez mérten különbséget kell tennünk a reklámok, hirdetések között is, hogy számunkra melyek azok, amelyek hasznosak, s melyek azok, amik nem. Ehhez a tudatossághoz kapcsolódik a spórolás témája is, amely úgy gondolom különösen fontos számunkra.

Mi egyetemisták vagyunk az a réteg, akik már felnőttek, akár rendelkeznek is saját keresettel, vagy épp ösztöndíjjal, s ha akarjuk, ha nem, már gondolkodnunk kell az anyagi háttéren, be kell osztanunk pénzünket. Ehhez kapcsolódóan gyűjtöttem össze pár tippet, amely talán segítheti a mindennapjainkat, és a hónap végén már boldogabban nézünk rá az egyenlegünkre.

Úgy, ahogyan a mindennapos testedzést, a spórolást is elkezdeni nehéz, éppen ezért először a takarékoskodás gondolatához kell hozzászoknunk, és ahhoz, hogy minden nap/héten/hónapban félre kell tenni egy bizonyos összeget. Ezt mindenki maga dönti el!

A rendszerezés és a tudatosság fontos alapjai a spórolásnak. Ahhoz, hogy könnyen átlásd a dolgaidat, legyen az akár a ruhatárad, az élelmiszereid, vagy épp a háztartásodban lévő különböző tárgyaid, rendszerezned kell. Hosszadalmas folyamat, mire kiszortírozod az összes holmid közül, hogy mi az, amire ténylegesen szükséged van, és mi az, amire egyáltalán nincs, de mindenképp megéri a befektetett időt. Ezek után pedig már sokkal tudatosabban tudsz vásárolni, hiszen tisztában leszel vele, hogy mi fogyott el, és mire van szükséged.És ha már a vásárlás...

Hiába van meg a rendszered, a kereted, amit a vásárlásra szánsz – mert bizony fontos az is, hogy megszabj egy bizonyos összeget – ha aztán könnyen elcsábulsz, és újra meg újra becsúsznak fölösleges holmik a bevásárlókosaradba.

Ebben a visszaesésben segítségedre lehet a listaírás, hiszen ezáltal sokkal céltudatosabban lépsz be egy-egy üzletbe, és már tudni fogod mit kell keresned. Lista nélkül csak bolyongsz a sorok között, és könnyebben el tudsz veszni a részletekben.
Fontos még megemlíteni a vásárlás kapcsán, a már mindenki által ismert mondatot, miszerint: „Éhesen sose menj vásárolni!". Közhely, de ez bizony így van!

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy írtál listát, meg is vettél mindent, ami ténylegesen kellett, de még is belefutsz valamibe, s gondolkodóba esel. Ilyenkor kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükségem van erre? Ha már hezitálsz a csoki, könyv, vagy akár egy új nadrág fölött, tudhatod, hogy valószínűleg nincs arra mindenképp szükséged. Ha azonban még is úgy döntesz, hogy igényt tartasz az adott dologra (egy ruhánál mondjuk szerelem volt első látásra), akkor azt is tudatosítanod kell magadban, hogy ez most plusz kiadás volt, amit nem terveztél be, legközelebb pedig ehhez mérten kell költekezned.

És hogy hogyan maradj motivált a spórolás közben? Tűzz ki célokat!

Legyen szó akár egy új könyvről, hétvégi kiruccanásról, vagy akár egy új laptopról, kisebb vagy nagyobb dologról, mindenképp találj valamit, ami motivál, és segít abban, hogy pénzt tudj félretenni. Ennek egyik nagyon szuper módszere, ha előveszel egy üres bögrét, befőttesüveget, és abba gyűjtögeted, akár a vásárlásokból megmaradt aprókat, vagy egy meghatározott összeget.Állíts fel egy fontossági sorrendet! Ez is segít abban, hogy meg tudd határozni, mi az, amit csak hirtelen felindulásból vennél meg, illetve mi az, amit haladéktalanul be kell szerezned, mert szükséged van rá az egyetemen, vagy a munkádhoz elengedhetetlen.

Nem csak spórolni tudsz, hanem gyarapítani is tudod a számládon lévő összeget, ha például eladod a már feleslegesség vált dolgaidat. Rengeteg olyan oldal van fenn az interneten, amin el tudod adni ezeket, és hidd el, még segítesz is vele másoknak. Ez a tipp azonban oda-vissza is működik, hiszen te is ugyan úgy vehetsz használtan valamit, ami már másnak felesleges. Nem kell újnak lennie valaminek ahhoz, hogy menő legyen!Légy kreatív, és hasznosíts újra! Rengeteg dolog van körülöttünk amire csak egy kis toldozás-foldozás vár és ugyan úgy lehet használni, mint újkorában. Nem kell azonnal egy apró hiba miatt kidobni valamit, adjunk még egy esélyt neki!

Amit mindenképpen javaslok, hogy tarts egy nem költök napot, minden héten. Nagy lelki megkönnyebbülés lesz, és a pénztárcád is meg fogja hálálni. Ebben a heti egy napban pedig nagy segítségedre lehet az, ha vásárlás, és online ételkiszállítás helyett magadnak készítesz ebédet, amit kis dobozokban el tudsz vinni magaddal. Ezzel duplán jót teszel, hiszen nem csak a pénzed marad meg, de a természetet sem szennyezed eldobható műanyagokkal és ételesdobozokkal. Ugyan ez vonatkozik az italokra is. Hordj magaddal újratölthető palackot, vagy kávéspoharat ahelyett, hogy mindig megvennéd a boltban a műanyag flakonos ásványvizet és a kávét.

S bár utolsóként említem meg az internetet, az online vásárlást, még is úgy gondolom, hogy ez az, ami az utóbbi időben egyre jobban hódít. Tény, hogy mennyire egyszerű, szinte csak a kisujjunkat kell mozdítani hozzá – na meg persze a pénztárcánkat – és már az előzőekben érintettük is, hiszen ilyen oldalakon mi is el tudjuk adni fölöslegessé vált dolgainkat, illetve meg is tudjuk venni másokét. A sok pozitív tulajdonság mellett azonban úgy gondolom, hogy van negatív oldala is egy-egy online vásárlásnak, gondoljunk csak a rossz méretezésre, a minőségre, az adathalászokra vagy épp arra, hogy meg sem érkezik a termékünk.

Ez csak pár olyan példa volt, amely szóba jöhet ilyen megrendelések esetén, a legfontosabb azonban mégis az, hogy ilyenkor észrevétlenül csúszik ki a kezünk közül a pénzünk. Hiszen milyen csábító is azt látni egy-egy webshop oldalán, hogy most 50% kedvezményt kapunk bármilyen termékre. Csak pakoljuk be virtuális kosarunkba a választott darabokat, s abban a tévhitben vagyunk, hogy ez nekem mennyire megéri, és még spórolok is vele. A végén azonban a dupláját fizetjük ki.

Ha tudod azt magadról, hogy könnyen elcsábulsz, unalmadban szívesen görgeted az About You oldalát, és csak megszokásból vásárolsz, töröld le ezeket az applikációkat, iratkozz le a hírlevelekről és gondold át, egy-egy ilyen vásárlás alkalmával, hogy ez tényleg megéri-e neked, és a pénztárcádnak.Írta: Puskás Lili


< Vissza