7 tipp a jó időmenedzsment kialakításához

Elkezdődött az egyetem. Legyen az első éves gólya, vagy akár már haladó egyetemi hallgató, teljesen mindegy, minden hallgatónak szüksége van arra, hogy az idejét jól menedzselje egész félévben vagy akár egész évre láthatólag.

Kedves Egyetemisták!

Ma olyan tippeket szeretnék veletek megosztani, amit alkalmazni tudtok arra, hogy az egyetemi félévekben is legyen elég időtök a családra, a barátokra, a bulizásra, olvasásra, és bármilyen olyan tevékenységre, ami a kikapcsolódást, pihenést jelenti számotokra.

1. Figyelj oda a kiegyensúlyozott étkezésre, és az elegendő alvásra


Tudom, amikor elkezdődik az egyetem, és egy óráról rohansz a másikba, aztán este buliba mész, ilyenkor természetesen nehéz ezekre odafigyelni. Viszont, ha sokáig nem figyelsz arra, hogy ne csak péksütin, pizzán és kólán élj akkor le fog gyengülni szervezeted, és ha még ehhez párosítsuk a kevés alvást, akkor előbb utóbb a koncentrációképességed is gyengülni fog, ami se az egészségednek se a tanulmányaidra nem lesz jó hatással.

2. Tervezz, gondolkodj előre!Fontos, hogy minél előbb elkészítsd az órarended! Egyrészt, mivel nagy megkönnyebbülést fog neked okozni, hogy a terveid szerint tudod folytatni vagy kezdeni a tanulmányaidat. Másrészt, a tárgyfelvétel időszakában is gyorsabban tudsz reagálni a változásokra. Illetve, ha egyetem mellett dolgozol, akkor a munkáltatód is örülni fog annak, hogy előre fogja tudni a ráérésed.

3. Nézz utána a tematikáknak!Már év elején amikor a tanáraid megosszák az adott tárgy tematikáját, nem árt, ha időben felméred azt, hogy mi vár rád. Nem túl kellemes, amikor 3 zárhelyi és 3 beadandóra kell felkészülj egy hét alatt. Ha utána nézel a dátumoknak, tematikának, akkor már be tudod az idődet osztani úgy, hogy mindenre elegendő időd legyen.

4. Legyenek céljaid!Az egyetem nem csak a diploma megszerzéséről szól. Az itt töltött évek alatt válik a diákból teljes mértékben felnőtt ember. A megszerzett tudás mellett, nem árt, ha vannak olyan rövid és hosszútávú céljaid, aminek segítségével átláthatod például azt, hogy mik azok a dolgok, amikben emberileg kell még fejlődj , illetve mik azok a dolgok, amik igazán fontosak számodra.

5. Használj naptárt vagy határidőnaplót

A naptárnak és a határidőnaplónak köszönhetően jobban átláthatod a céljaidat, terveidet, különböző óráidat, dátumokat. Illetve napi beosztást is készíthetsz, hogy mikor mennyit akarsz rá szánni a tanulásra, pihenésre. Fontos, hogy a kis füzetekbe, naptárakba inkább ceruzával írj és színes kódolást használj. A ceruzát azért ajánlatos, mert könnyen ki lehet javítani, ha esetleg valami változik, a szín kódot pedig azért ajánlom, mert ennek segítségével könnyebben átláthatod a dolgaidat. Például: kékre színezed a szabadidős programot, sorozat nézést, olvasást. Pirossal a tanulást, sárgával a napi mozgást. Ezeket persze digitális formában is el tudod készíteni, ahogy neked könnyebb. A lényeg az, hogy jegyzetelj és tervezz.

6. Semmit se vigyél túlzásba! Ne vállald túl magad ! Napi másfél-két órát, ha foglalkozol a tantárgyaiddal év közben, bőven elegendő. Szánj mindig elég időt a pihenésre, a barátokra és a családra is !

7. Ütemtervezés + tanulj a barátaiddalÚgy hozd létre az ütemtervet, hogy a tanulási idők minden nap beleférjenek a rutinodba. Hidd el, a vizsgaidőszakban és zárhelyi dolgozat időszakban meg fogod magadnak köszönni, és ha még barátaiddal ülsz le egy kicsit átnézni az adott anyagot, sokkal szórakoztatóbb lesz a tanulás, és még jobban is meg fogod jegyezni az anyagot. Jóformán ezzel előre megspórolsz magadnak órákat és még lehet éjszakákat is. Ez nem csak ebben segít, hanem abban is, hogy pozitív tanulási szokásod is kialakuljon.
 

Ezt a hét tippet szerettem volna veletek megosztani. Remélem, hogy hasznos lesz számotokra ebben az egyetemi félévben/évben!

Mindenkinek tartalmas, boldog, vidám félévet kívánok!

Írta: Mekker Regina


< Vissza