Beköltözés: na de mégis hogy?

Tippek a kollégiumi költözéshezKülönösen a leendő elsőévesek számára, akik eddig az otthon melegében töltötték napjaikat, hatalmas lépés az elszakadás, az önálló élet kezdete, vagyis a kiköltözés a családi fészekből. Tavaly ilyenkor én is csak kapkodtam a fejemet, mégis mire lehet szükségem, mit vigyek magammal a kollégiumba. Idén pedig ismételten csak külön kihívást jelent a már sokat emlegetett koronavírus. Éppen ezért összeszedtünk nektek néhány hasznos információt, ami segíthet a pakolásban.

Először is, írj listát!
Ha olvastál előző cikkeket tőlem, akkor már nem nagy meglepetés, hogy a rendezés, tervezés mániása vagyok. Ez most sincs másképp, a beköltözés előtt most is írok egy jó kis listát ahhoz, hogy semmi ne maradjon ki a bőröndömből. Persze most már egy év tapasztalatával, mellőzöm az először elengedhetetlenül fontosnak tűnő, aztán persze egyszer sem használt tárgyakat. Javaslom te is írd össze napi használati cikkeidet, mi az, ami a napi rutinhoz szükséges és semmiképp nem hiányozhat a kollégiumból.

Készülj fel mindenre!
Sajnos a jelenlegi járványhelyzetben arra is fel kell készülni, hogyha egyik napról a másikra ki kell költözni, akárcsak ez tavasszal történt. Mindenki nagyon reméli, és bízunk benne, hogy erre nem kerül sor, de sajnos még a virológusok sem tudják, mit hoz a holnap. Éppen ezért mindenképp megkönnyíti a helyzetedet, ha nem három évre elegendő hidegélelmiszerrel felszerelkezve érkezel és a komplett gardróboddal együtt.

Mit hozz magaddal?
Nagy adag jó kedvet, nyitottságot, türelmet, toleranciát, orrot és szájat fedő maszkot, fertőtlenítőt, és persze a kedvenc gabonapelyhed se maradjon ki. Komolyra véve a szót, 18-19 éveseknek nyilván nincs szükség 60 pontból álló lista felsorolására (bármennyire is mániám a listázás). Néhány hasznos tipp, amire nem gondoltam tavaly ilyenkor, hiszen még sosem voltam kolis azelőtt, de most már mindenképp magammal hozom az a: hosszabbító, plusz sminkes tükör, összecsukható vászon tárolók, éjjeli lámpa, elsősegély csomag vészhelyzet esetére (soha nem tudni mikor lesz szükség egy ragtapaszra vagy egy doboz algopirinre). De tényleg nem ragozom tovább, hiszen akkor sem dől össze a világ, ha valami kimarad, hiszen bármikor haza tudsz menni, vagy jóformán minden újra is vásárolható.

Hozd az őszi gardróbodat!


Bár még vár ránk a vénasszonyok nyara, és a hőmérséklet sokáig húsz fok fölött marad, érdemes elhozni magaddal a kedvenc őszi kabátodat, 1-2 kötött darabot és olyan cipőt, aminek nem árt egy kellemes őszi eső sem. Ez az időszak lesz az, amikor két óra között lehet, hogy szaladnod kell a Leányka úti épületek és a Líceum között, és hiába nincs hideg, ha egy picit is kimelegedsz, könnyen megfázhatsz! Ebben a vírusos helyzetben első az egészségünk, tehát ne kockáztass! Ráadásul nem mellékes az sem, hogy éjszaka a levegő már lehül, így egy-egy keddi buliból hazafelé nagyon jól esik, ha ott van a kedvenc bőrkabátod és beleburkolózhatsz. 

Amit feltétlenül hozz magaddal!
Ami viszont tényleg ne maradjon ki, mert már beköltözés előtt fordulhatsz is haza, az a kék tollal kitöltött kollégiumi bentlakási szerződés 3 példányban, a szintén kék tollal kitöltött fényképes nyilvántartó egy példányban, és egy darab igazolványkép (tablókép). Semmiképp ne hagyd otthon hivatalos okmányaidat, hiszen anélkül, ki sem lépünk otthonról, biztos, ami biztos alapon.

Valóban rendhagyó évnek nézünk elébe, de csak tőlünk függ, hogyan adaptáljuk az új helyzetet. Jelenleg meg kell tanulunk együtt élni ezzel az új helyzettel és ebből kihoznunk a legjobbat. Ne engedjük, hogy ez a helyzet elvegyen tőlünk mindent, pláne ne az első egyetemi évünk pillanatait.

Felejthetetlen kollégiumi éveket kívánok mindenkinek sok-sok szép emlékkel, hamarosan találkozunk!

Írta: Tamás Anett


< Vissza