EKE-s lány a Milkshake Books könyves Insta mögött

A művészi érzékenység, a képalkotás esztétikája, az olvasásnépszerűsítés és egy humoros, szerethető lány személyiségének tökéletes egyvelege: Ez a Milkshake Books.

Bakai Edina Képalkotás BA szakos hallgatónk már megmutatta tehetségét, amikor 2019-ben az Eszterházy Csillaga színpadjára lépett Bradley Cooper és Lady Gaga Oscar díjas betétdalával.


Az akkor másodéves Televíziós műsorkészítő szakos lány belopta magát a zsűrik szívébe, és a dobogó első helyére léphetett. Idén azonban egy egészen más oldaláról ismerhettük meg, a már így is több művészeti ágban jeleskedő tehetséget. Edina május végén elkezdte könyves Instagram, azaz Bookstagram oldalát, Milkshake Books néven, ahol könyvértékelőket, YouTube csatornáján pedig könyvekkel kapcsolatos videókat találhatunk.

Még alig telt el két hónap a kezdés óta, de már több mint 850-en követik és olvassák gondolatait az Instagramon, pár hét alatt pedig közel 400 feliratkozója lett a legnagyobb videómegosztón. A profilt meglátogatva, az első, ami feltűnő, hogy Edina különleges érzékkel építi az Instagram feedet, tökéletes kompozíciót alkotva a színekkel, az apró kiegészítőkkel, és a fotók hangulatával. Egy Bölcsészkaros hallgatótól, persze mi mást várnánk, mint az esztétika magasfokát, még a közösségi médiában is.

1. Televíziós műsorkészítő szakot végeztél, most pedig Mozgóképkultúra és médiatudomány szakon tanulsz az egyetemen. Hogy jön ezek mellé az olvasás, az irodalom szeretete?

Gimnáziumban még nem éppen erre a pályára vágytam, ugyanis sokáig irodalom tanár vagy pszichológus akartam lenni. Pályaválasztás előtt, akik igazán ismertek kicsit furán néztek rám, mert sosem voltam az a nagyon tanulós fajta, inkább szerettem a szabadidőmben valami kreatívabb dolgot csinálni. Nagyon szerettem már akkoriban is olvasni, ezért döntöttem úgy, hogy magyar fakultációra fogok járni, hogy még közelebb kerülhessek az irodalomhoz. Igazából egy félév után tudtam, hogy ez tényleg nem nekem való. Rengeteg memoritert kellett megtanulni és bármennyire is voltak jók azok a klasszikus olvasmányok, nem tudtam őket élvezni, mert nem kedvtelésből olvastam, hanem "kényszerből". Az olvasás mellett a fotózás volt a másik kedvenc hobbim, így amikor szétnéztem az egyetemek között megakadt az Eszterházyn a szemem...és most itt vagyok!

2. Miért döntöttél a blog/vlog elindítása mellett és miért éppen most?

A karantén kezdete számomra elég nehéz volt. Hirtelen megszakadt minden, rengeteg kreatív projekt maradt annyiban. Nem tudtam magammal mit kezdeni, hiszen semmihez nem volt kedvem, csak léteztem egyik napról a másikra. Ekkor kezdtem el újra olvasni, és rendelni sorra a könyveket. Belekezdtem egy rég kiszemelt könyvbe is, Sarah J. Maas - Tüskék és rózsák udvara című trilógiájába. (Ha a követőim olvassák ezt a cikket, akkor tuti fogják a fejüket, hogy már MEGINT az ACOTAR-ról beszélek.) Hatalmas rajongója lettem és pont szembe jött velem egy kép a könyvről az Instagrammon. Nagyon ötletes volt és csodaszép. Úgy éreztem, hogy muszáj nekem is csinálni erről a könyvről egy képet. Nagyon izgalmasnak találtam a folyamatot, ahogy kitaláltam, hogy milyen legyen a kép, mely díszek passzolnak a könyvhöz és végül a fotó elkészülte után a szerkesztés. Annyira feldobott, hogy újra valami kreatív dolgot csináltam, hogy elkezdtem a többi könyvemről is fotókat készíteni és onnan már nem volt megállás. Persze ezek a képek még nem abban a stílusban készültek, amiben most alkotok, hiszen egy egységes feedet kitalálni nem két nap. De amint meglett a hozzám legjobban passzoló színvilág, már ment minden, mint a karikacsapás. Mivel mozgóképes vagyok hiányzott a videó gyártás, és ezért kezdtem el először IGTV-re, később pedig YouTube-ra videókat gyártani. A YouTube csatornám még eléggé gyerekcipőben jár, de próbálok minél színesebb tartalmat gyártani, hogy minden könyvmoly megtalálhassa a neki tetszőt.

3. Milyen céljaid vannak mindezzel?

Nincsenek nagyra törő vágyaim, mert a közönség, amit a könyves tartalmakkal el lehet érni nem éppen a legnagyobb. A célom az, hogy minél több emberrel megszerettessem az olvasást, és a könyvmolyoknak szeretnék egy olyan közösséget biztosítani, ahol jókat tudunk beszélgetni a könyves hóbortjainkról, legyen ez bármelyik közösségi média platformon is.

4. Mi alapján válogatod ki a könyveket, amikről tartalmat szeretnél készíteni?

Ez eléggé változó. Próbálok elsősorban olyan könyvekről tartalmat gyártani, amik megérdemlik a figyelmet, de ha egy könyvet rossznak ítélek meg azt is kötelességemnek érzem megosztani.

5. Minden könyvmolynak van egy könyv, ami elindítja az olvasás útján. Neked melyik volt ez, és mit gondolsz milyen szerepe van a mostani ízlésedben a könyvek iránt?

Én azon könyvszerető emberek közé tartozom, akiket Stephanie Meyer közismert regénysorozata, az Alkonyat indított el a könyvmolyság felé. Először a filmet láttam és annyira érdekelt a folytatás, hogy rögtön megvásároltam a második könyvet, hogy minél hamarabb folytathassam Edward és Bella történetét. Bár most már nem hiszem, hogy tetszene a sorozat, de annak idején megmutatta nekem, hogy igenis képes vagyok kiolvasni egy 600+ oldalas könyvet is és az olvasás, lehet izgalmas. A fantasy könyvek iránti rajongásom talán köthető ehhez a sorozathoz, de nem igazán érzem azt, hogy hatással lenne a mostani ízlésemre. Próbálok egyre színesebben olvasni, hogy minél több kategóriából tudjak könyveket ajánlani.

6. Az Instán gyönyörű, igazán eredeti hangulatú képeket közölsz. A fotózáshoz való érzéked nem vitatható, és a hangulatot is sajátos módon ragadod meg a posztokban. Mi áll azonban a tökéletes poszt elkészítése mögött? Hogyan néz ki a fotózás háttérmunkája?

Először mindig van egy kezdetleges kompozíció fejemben, amit próbálok megvalósítani. Ez általában mindig felborul, mert ahogy elkezdem a fotózást mindig eszembe jut valami új dolog, ami jobban nézne ki. A fotózással, ha ügyes vagyok, akkor fél órán belül végezni szoktam, de igazából ez az egyszerűbb része az egésznek, mert ezután jön a szerkesztés. Ha csak „fényelni" kell a képeket, akkor az nagyon max. tíz perc, de ha plusz elemeket szerkesztek rá, vagy kicsit különlegesebbre akarom őket, akkor egy-két órába is beletelik, míg meglesz a végleges poszt. Általában szoktam egy kis szöveget is csatolni a képekhez, amiben a véleményemet fejtem ki az adott könyvről/könyvekről.

7. Kívülállóként úgy gondolhatják a felhasználók, hogy Instagrammot egyszerű szórakozásból csinál az ember, és saját magát éli ki a blogger a kreatív tartalomgyártásban. Azt azonban egy kicsit is hozzáértő pontosan tudja, hogy mekkora munka, tudatos marketing és érzék kell a sikeres Insta oldal beindításához. Neked mennyi idődet veszi mindez el, és hogy jut így ezek mellett energiád a tanulmányokra?

Elég sok időmet felemészti, hiszen állandóan gyártom a posztokat, igyekszem minden nap új képet feltölteni, heti két videót gyártani, és persze minél több könyvet elolvasni, hisz egy könyves oldalt nem lehet úgy működtetni sokáig, ha nem olvasok új könyveket. Ezek pedig majdnem felemésztik az összes időmet, és itt még a tanulásról nem is beszéltünk. Most nyáron nem igazán érzem ennek a súlyát, de próbálok előre dolgozni, hogy szeptembertől se legyen baj ezzel.

8. Sokaktól egészen távol áll a videós tartalomkészítés, és szeretnek inkább a szöveg, vagy a kép mögé rejtőzve tartalmakat gyártani. Te viszont pár hete a IGTV videók helyett áttértél a YouTube-ra, és tanulmányaidból kifolyólag a technikai részével nincs is gondod. Hogyan éled meg magánemberként a YouTube-on szereplést?

Sok youtuber éli egyre nagyobb nyilvánosság előtt az életét, viszont engem nem ezért követnek. Mivel booktuber vagyok a könyveken van a hangsúly és nem az életemen, ezért nem érzem, hogy nagyobb nyilvánosság előtt élnék, mint eddig. Az persze igaz, hogy kicsit félelmetes volt feltölteni az első videót YouTube-ra, de egy-két videó után már olyan rutinná vált, hogy semmi idegeskedést nem érzek.

Számomra a booktube és a bookstagram mindig is egy kedves hobbi lesz, amit suli vagy akár munka mellett is tudok csinálni. Nem akarom azt érezni, hogy nekem ezt KELL csinálnom, mert szerintem ott veszne el az egésznek a hitelessége, hiszen az ember szenvedélyből és szeretetből olvas. Nem kényszerből. Számomra ez nagyon fontos és mindaddig csinálni fogom míg jónak érzem.

Az olvasás kiskorom óta részese az életemnek és soha nem is fogom elengedni. A legfőbb inspiráció számomra, hogy minél több ember higgye el, hogy olvasni igenis menő.

9. Mint új véleményvezér a könyves világban, mit tanácsolsz azoknak a fiataloknak, akik gondolkodtak már saját Insta/ YouTube csatorna vagy blog elindításában? Mivel kezdjék? Először a saját stílusukat kell felfedezniük, hiszen a véleményalkotás mellett nagyon fontos az is, hogyha valaki az oldalukra téved lássa, hogy a tartalomgyártó aktív és odafigyel az összhangra. Ha pedig megvan az alapötlet utána már csak a képzelet szabhat határt. A booksta közösséget nagyon összetartónak találom, mert amint láthatárra kerül egy új bookstagrammer, rögtön felkaroljuk őt, hogy minél többen megismerhessék. Ez saját tapasztalat.

A booktube már kicsit másabb, hiszen a YouTube-on több embert érnek el a videók, és nem szabad azt gondolni, hogy nem lesz olyan, aki nem köt beléd. Mert mindig lesz egy ember, akinek szúrni fogja a szemét, hogy te feltöltötted a videódat, te igen is megcsináltad azt, amit ő nem mert. Sajnos vannak ilyen negatív emberek, de ezeket ignorálni kell és csak azokkal foglalkozni, akik támogatnak.

Edina támogatóiból azonban nincs hiány, hiszen napró napra több könyvmoly követi őt. További sikereket kívánunk neki, és alig várjuk, hogy találkozzunk szeptemberben! 

Írta: Kis Dalma Róza

Milkshake Books Instagram oldalát ITT nézheted meg.

Van olyan ismerősöd, aki különleges hobbit űz, vagy jó versenyeredményekkel rendelkezik, és az Eszterházy Károly Egyetem büszkeségei közé tartozik? Vagy épp te vagy az? Akkor írj nekünk a hok@uni-eszterhazy.hu e-mail címre, hogy hasonló cikket készíthessünk róla is! Adj hangot a tehetségnek!


< Vissza